De huid verraadt onze ware leeftijd en is tevens het enige orgaan van het lichaam waarbij veroudering (voor het blote oog) ook echt zichtbaar wordt. Hoe gaat het huidverouderingsproces nu in zijn werk? Je leest het in mijn nieuwe blog!

Oorzaken huidveroudering

Wist je dat je vanaf je 25e al tekenen van huidveroudering begint te zien? De eerste rimpeltjes en kraaienpootjes; best schattig zal je nog denken. Rond het 35e levensjaar worden rimpels echter een doorn in het oog van velen.

In de lederhuid (middelste huidlaag) zitten de belangrijkste stoffen die ervoor zorgen dat onze huid er jeugdig uit blijft zien, namelijk; elastine, hyaluronzuur en collageen. Elastine helpt de huid naar de oorspronkelijke positie te keren, bijvoorbeeld nadat je erin hebt geknepen.

Hyaluronzuur kan worden gezien als ‘smeermiddel’ van de huid en is verantwoordelijk voor een snelle genezing van wondjes en voor het soepel kunnen bewegen van onze gewrichten.

Collageen is een eiwit die het bindweefsel bij elkaar houdt, dit zorgt voor een stevige huid. Maar het meeste effect op een ouder uiterlijk, heeft te maken met het afnemen van het vetweefsel en de botmassa. Dat zorgt er namelijk voor dat de wangen en kaaklijn slapper worden en gaan hangen.

Factoren die huidveroudering versnellen

Helaas blijft het niet bij een lichaam dat te weinig stoffen aanmaakt… Er zijn een aantal factoren die het ontstaan van rimpels en lijnen met drastische snelheid bevorderen. Deze factoren zorgen ervoor dat het collageen, elastine en het hyaluronzuur nog sneller door de huid worden afgebroken.

De meest bekende factor is natuurlijk de zon. Door te veel en niet beschermd in de zon te zitten, wordt collageen snel afgebroken. Maar er zijn ook twee factoren die minder bekend zijn, maar net zo schadelijk!

Glycatie 

Dat suiker slecht is voor ons lichaam wisten we wel. Uit recente studies naar de effecten van suiker op ons lichaam is gebleken dat suiker ook heel slecht is voor de huid. Wanneer we suiker eten, hechten de suikermoleculen zich aan de gezonde eiwitten in ons lichaam. De wetenschappelijke term voor dit proces is ‘glycatie’.

De suikerverbindingen die worden gevormd tussen de eiwitten in de huid, zorgen ervoor dat de veerkracht en elasticiteit afneemt. Daarnaast wordt de huid kwetsbaarder voor externe invloeden zoals bacteriën en virussen, maar ook voor UV-straling.

De enige manier om glycatie te stoppen, is door minder suiker te eten. Let daarbij op de glycemische index (GI) van producten. Producten met een hoge GI index hebben een directe invloed op de suikerspiegel. Een verminderde inname van suiker zal niet alleen je lichaam, maar ook zeker de huidconditie verbeteren.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn atomen/moleculen die gaan rondzwerven in het lichaam op zoek naar een elektron dat ze zelf missen. Om aan deze ontbrekende factor te komen, vallen ze de gezonde cellen aan waardoor die beschadigen. Vrije radicalen zijn dus niet alleen slecht voor de huid, maar ook voor de rest van het lichaam.

Wat stimuleert vrije radicalen?
– Blootstelling in de zon zonder goede bescherming;
– Luchtvervuiling;
– Slechte gewoontes: roken, alcohol en weinig slaap;
– Vet- en calorierijk voedsel.

Huidveroudering en voeding

We dromen er allemaal van; zo oud mogelijk worden, maar er wel goed uit blijven zien. Denk je dat dit alleen een droom is? Zeker niet! Door bijvoorbeeld bepaalde voeding te eten die rijk is aan antioxidanten, worden vrije radicalen verminderd. Antioxidanten verminderen namelijk het oxidatieproces door vrije radicalen te absorberen. Voeding met felle kleuren bevat veel antioxidanten.

Huidveroudering en cosmetica

Cosmetica met Vitamine C, A, en E werken ook effectief bij het verminderen en tegengaan van rimpels. LOOkX heeft bijvoorbeeld een speciale cosmeticalijn die erop is gericht beginnende huidveroudering een halt toe te roepen. De Youth Defence lijn heeft een pre anti-ageing werking en zorgt voor een gezonde, stralende en jeugdige huid. De formule heeft een drievoudig effect: power, protect en preserve. Het activeren, beschermen en herstellen van huidcellen is van cruciaal belang om de huid in topconditie te houden. Effectieve werkstoffen gaan rimpels, verslapping, pigmentatie en onregelmatigheden tegen.

Huidveroudering en schoonheidsbehandelingen

Natuurlijk hebben wij in de salon verschillende schoonheidsbehandelingen die de huid zichtbaar verjongen, klik hier voor een overzicht

Wil je liever direct een afspraak inplannen, zodat je deze feestdagen een stralende huid hebt, zonder vermoeidheid, rimpels en lijntjes? Maak je afspraak direct online! https://salonhanneke.nl/contact/

Vrijblijvende intake

Puistjes, ontstekingen en mee-eters; ze maken je onzeker en beïnvloeden iedere dag opnieuw hoe jij je voelt. Heb je alles al geprobeerd in het verminderen van acne?

Maak dan snel een afspraak voor het intakegesprek bij salon Hanneke voor het laten verminderen en afnemen van acne of stuur ons een bericht voor meer informatie